Lutefisk er nydelig i seg selv, men må jo også ha godt tilbehør. Ertestuing, baconterninger/ribbefett, ringeriks eller mandelpoteter, er med på å løfte måltidet til nye høyder. Sennep, hvit saus, smeltet smør, brunost og også sirup er etter lokale tradisjoner passende tilbehør.
Lutefisk til 4 personer
3 kg lutefisk, i skiver
3 ss salt
I ovn ved 200 grader i vel 30 minutter
Legg fisken med skinnsiden ned i langpannen på folie (det letter også rengjøringen etterpå). Dryss på salt og pepper og dekk med aluminiumsfolie. Bak fisken midt i ovnen til den er gjennomtrukket, åpne opp og se på fisken etter vel 30 min. Når du trykker på den tykkeste delen på lutefiskstykket, skal den dele seg lagvis.
Tilbehør
Baconfett:
200 g baconterninger, og ribbefett (vi har fra Strøm Larsen) eller
evt. ekstra smør.
Legg bacon terningene i kald stekepanne, skru på varmen og la baconet steke til det er gyllen og sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ribbefett eller ekstra smør hvis baconet er magert.
Ertepuré:
500 g dypfryste erter
2 ss smør
1 ts sukker
2 ts frisk timian
salt, pepper
Kok ertene møre i vann, hell overflødig kokevann av. Mos ertene og rør inn smør. Smak til med timian, salt og pepper.
Ertestuing:
3 dl tørre grønne erter
vann
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts sukker
Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over. Sil bløtevannet fra og kok ertene møre i nytt vann, 30—40 minutter.
Lag jevning av mel og melk og visp den i ertene. Kok ertene videre i ca. 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker.