Vanlige spørsmål og tips
Finner du det ikke- Ring oss på 22 46 50 16
Vi kan alt om Sjømat, Vilt og Delikatesser
Rensing og deling av krabbe
Fersk krabbe er på sitt beste om høsten, fra september til ut i november. Her viser vi deg hvordan du finner frem til godbitene inni krabben.
Kilde: godfisk.no
-
Del krabben
Fjern først haleklaffen og vri så av klørne og beina. Krabben åpner du ved å presse oppover i fronten til huset løsner fra krabbeskjoldet.
-
Fjern gjellene
Fjern gjellene fra krabbehuset, også de som sitter i ryggskjoldet.
-
Del krabbehuset, alternativ 1
Legg krabbehuset med den flate siden opp og skjær på skrå ned mot midten som vist på bilde. Krabbekjøttet blir da synlig og lett å ta ut.
-
Del krabbehuset, alternativ 2
Legg krabbehuset med den flate siden ned og del det på midten.
-
Ta ut paven
Paven er krabbens magesekk og skal fjernes. Snu krabbeskallet og trykk ut paven, som sitter som en pose bak øynene. Trykk ned til du hører et lite knepp, da er den løs. Paven kan nå lett tas ut og kastes
Rensing av kamskjell
Kamskjellets flotte, hvite muskel bare venter på at du skal ta den i bruk i deilige retter. Her viser vi deg hvordan du åpner og renser kamskjell.
Kilde: godfisk.no
-
Skjær over lukkemuskelen
Legg kamskjellet på et tykt kjøkkenhåndkle med den flate siden opp og den butte enden mot deg. Sett kniven mellom skallene, press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten i den butte enden. Før kniven tett opp under den flate skjelldelen og skjær løs skjellmuskelen.
-
Løsne skallet
Bøy forsiktig opp det øvre skallet.
-
Rens innmaten
Fjern gjellene som ligger som en brun ring rundt skjellmuskel og gonade.
-
Løsne innmaten
Løsne skjellmuskel og gonade fra underskjellet. Skyll i kaldt vann og tørk på kjøkkenpapir, og kamskjellet er klart for tilberedning.
Filetering av sild
Her viser vi deg hvordan du kan filetere sild. Pakk i tett emballasje hvis du ikke skal bruke fileten med en gang. Fersk sild kan også fryses.
Kilde: godfisk.no
-
Rens og rengjør
Skrap skjellene av silden. Ta så ut innmaten og skjær av hodet. Vask og skyll silden i kaldt vann og tørk den lett med tørkepapir.
-
Løsne ryggbeinet
Skjær først på begge sider av ryggbeinet inne i buken på silden.
-
Fjern bein
Skjær så ut ryggbeinet.
-
Ferdig renskåret sildefilet
Når silden er filetert på denne måten kalles den gjerne en sildeflyndre.
Nei
Deling og koking av kongekrabbe
Delikatessen norsk kongekrabbe får du kjøpt også ferdig kokt og oppdelt, men her viser vi deg hvordan du går fram med en hel, rå kongekrabbe.
Kilde: godfisk.no
-
Del cluster fra
Fra hver side av kongekrabbe kan vi dele fra et cluster, som består av skulderparti, tre bein og en klo.
-
Del beinene fra
Kutt kongekrabbebeinene fra skulderpartiet med en skarp kokkekniv.
-
Del kongekrabbebeinene
Kongekrabbebeinet deles innenfor leddet slik at lårstykket blir helt og så stort som mulig.
-
Fjern bruskbein
Bruk en tang eller pinsett og dra ut de to bruskbeina som sitter inne i muskelen. Det er ett på hver side. Du kan også vente med å ta ut bruskbeinene til du har tatt kjøttet ut av skallet.
-
Løsne muskelen, alternativ 1
Stikk en spiss kniv inn mellom skall og muskel og løsen muskelen fra beinet.
-
Ta ut muskelen, alternativ 1
Rist litt på skallet og dra muskelen forsiktig ut.
-
Løsne muskelen, alternativ 2
Du kan også ta løsne muskelen ved å klippe opp skallet på to sider med en skarp kjøkkensaks.
-
Ta ut muskelen, alternativ 2
Nå ligger muskene hel i den ene skalldelen, og nå kan du ta ut bruskbeinen med pinsett eller tang hvis du ikke har gjort det fra før. Klør delt på denne måten er fin å gratinere.
-
Del skulderpartiet
Hver skulderdel deles i tre med en skarp kniv. Kjøttet kan deretter løsnes med en liten kniv og tas ut av skallet.
-
Koking av rå kongekrabbeklør og bein
Kok opp vann tilsatt 2 ts salt pr l vann. Tilsett gjerne krydder og urter etter ønske. Kongekrabben kan gjerne kokes i en court bouillon. Legg kongekrabbebeina i det kokende vannet og kok forsiktig til de skifter farge og noen minutter i tillegg. Vannet skal så vidt boblekoke. Koketid 5 – 10 minutter avhengig av tykkelsen på beina. Ta kasserollen vekk fra varmen og la kongekrabbebeina ligge i kokevannet noen minutter.
Filetering av laks
Du kan filetere fisk på flere måter, og her er en måte å filetere laks på. Du kan også filetere ørret og ishavsrøye på samme måte siden de har samme beinstruktur.
Kilde: godfisk.no
-
Steg 1
Skrap skjellene av fisken, skyll den godt og tørk den. Finn fram en skjærefjøl som ligger støtt og en skarp kniv.
-
Steg 2
Skjær ned bak ørebeinet på skrå mot hodet.
-
Steg 3
Snu kniven og skjær ned mot ryggbeinet, la kniven følge ryggbeinet bakover mot sporen.
-
Steg 4
Snu fisken og gjør det samme på andre siden.
-
Steg 5
Skjær bort bukbeinene ved å legge kniven flatt under beinene. Skjær deretter bort finnefestene.
-
Steg 6
Napp ut pinnebeinene med en laksetang eller pinsett. De sitter i tykkfileten.
-
Steg 7
Bruk en skarp kniv med et ikke for stivt blad. Start ved sporen og skjær på skrå ned mot skinnet. Ta godt tak i den delen av skinnet du nå har løsnet fra fiskekjøttet. Før kniven framover mellom fiskekjøttet og skinnet samtidig som du drar skinnet mot deg.
Åpning av østers
Når du serverer østers helt naturell kommer den særegne smaken best til sin rett. Her viser vi deg hvordan du åpner delikatessen.
Kilde: godfisk.no
-
Bøy opp skallet
Bøy forsiktig opp skallet. Fjern skallrester og pass på at kraften ikke renner ut.
-
Skjær over lukkemuskelen
Legg østersen på et tykt kjøkkenhåndkle i hånden med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten.
-
Klar til tilberedning
Løsne skjellmuskelen fra skallet og østersen er klar til servering.
Koking og deling av hummer
Ved avlivning, koking og deling av hummer er det noen få retningslinjer som kan være greie å følge. Her får du teknikkene og de beste tipsene.
Kilde: godfisk.no
-
Før du starter
Hummer skal avlives på en forsvarlig måte for å unngå å påføre smerter for dyret. Mattilsynet anbefaler ikke levendekoking av hummer. En enkel måte å avlive hummer på er å kløyve hodet med en kniv. Bemerk deg hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset skal man sette bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene.
-
Avliv hummer ved å kløyve hodet
Hold fast klørne til hummeren. Sett bakspissen av en tung kniv i krysset på toppen av hodet. Kløyv hodet med en jevn og rask bevegelse.
-
Koking av hummer
Kok opp rikelig med vann i en stor kjele, med 50 gram salt per liter vann. Ha i hummer, gi vannet et raskt oppkok, og la det trekke. Koketiden avhenger av størrelsen på hummeren: For en hummer på 500 gram er koketiden 12 minutter. For ytterligere 500 gram legges til 8 minutter koketid, dvs. 20 minutter koketid for 1 kg hummer. Den blir rød i fargen når den er ferdig.
-
Avkjøl ferdigkokt hummer
Legg hummeren på rygg i isvann i et par minutter etter koking, for å unngå at den blir overkokt. La den ligge på rygg når du tar den ut av vannet, for å beholde væsken.
-
Knus klørne til hummer
Bruk baksiden av en kniv til å knuse klørne for å gjøre hummerkjøttet tilgjengelig. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av hummeren dersom du ikke skal beholde klørne på ved servering.
-
Deling av hummer
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
-
Fjern magesekken
Fjern magesekken som ligger som en sekk like bak hodet. Når du tar vekk magesekken får du også med de gråfargede gjellene.
-
Fjern tarmen
Langs ryggen ligger tarmen. Bruk fingrene til å dra den ut.
Enkle grep for at barna spiser mer fisk
Kilde: godfisk.no
Fisk er ikke bare fisk. Det er laksepasta, torskeburger, «prinsessefisk» og mye mer. Setter du fristende navn på menyen og ikke minner på barna hva de liker eller ikke liker, spiser de også mer fisk.
Har du noen gang spurt barna om dere skal ha kjøtt til middag? Om du skulle ha gjort det, lurte de kanskje på hva slags kjøtt, og hvilken rett dere skulle lage. Det kan være greit å tenke over neste gang det står fisk på menyen. Det er alltid mer stas å få servert en spesiell rett, som laksepasta, torskeburger, havets skattkiste, ørrettwraps og lakselasagne enn å bare få servert «fisk». I tillegg er det mange barn som synes det er stas med den rosa fargen på laksen – en ekte prinsessefisk!
Les også: Barnas laks på kun 20 minutter
Enkelt å like - enkelt å lage
Fisk og skalldyr har både ulik smak, farge og konsistens, og et uendelig antall muligheter.
Tilbereder du fisk på riktig måte er den saftig og god, kjøttet er mildt, og fine fiskefileter uten bein er enkelt å like.
Når barna er med på å lage maten blir det også mer stas å spise den. Du kan faktisk erstatte kjøtt med fisk og skalldyr i alle de mest populære barnefavorittene.
Les også: 5 tips når barn skal hjelpe til på kjøkkenet
Enkle grep for at barn spiser mer fisk
De offisielle kostholdsrådene anbefaler at både barn og voksne bør spise fisk 2-3 ganger i uken. De sunne omega-3-fettsyrene får man i seg ved å spise mer fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell.
Med noen enkle grep får du det til:
- Presenter barna for fisk ofte og med jevne mellomrom, både til middag og som pålegg.
- Husk at barnas smak forandres stadig. Det de ikke liker en dag, kan de synes er godt senere.
- Ikke minn på barnet hva de liker eller ikke liker.
- Involver barna i matlagingen.
- Det viktigste er ikke hvor mye man spiser, men at man spiser det.
- Vær en god rollemodell. Det du gjør, vil barna også gjerne gjøre. Når du spiser maten, viser du at den er trygg og god.
- Det finnes mange typer fisk. Prøv deg frem. Det finnes en favorittfisk for alle!
- Har du anledning, kan barna være med på både å fiske, og tilberede fisken etterpå.
- Og til slutt, prøv ut noen av de gode oppskriftene våre på Godfisk.no.