Fulle av mat

Nå er blåskjellene fullest av mat og på sitt beste. vi får nå inn store, fantastisk matfulle og nydelige blåskjell. Blåskjell er vel det rimeligste av havets delikatesser, og lett å tilberede og om du skulle ha laget en litt for stor porsjon, frys de rensede skjellene i kraften og bruk de til saus/salat, som tilbehør til et fiskemåltid, ved en senere anledning.
Oppskrift til 4 pers
3 kg blåskjell, som du lar ligge i kummen og skylle seg en halv times tid, mens du romsterer noen ganger.
Skjellene er vasket fra pakkeriet så det skal ikke være nødvendig å skrubbe hvert eneste skjell.
kast de som er knust, men om noen åpner seg er det for at de ligger å puster. bank på skjellet og det lukker seg.
Fres litt hvitløk og løk i gryta.
Legg oppi blåskjellene og tilsett 1 glass hvitvin (eller eplesaft/øl eller sitronbåter) og salt og pepper. sett på lokket og dampes til de åpner seg og skjellmaten løsner fra skjellet. ca 12-15 minutter.  om de ikke har løsnet fra skjellet trenger de 1-2 minutter lenger dampetid, men ikke la de stå for lenge da skjellmaten gir fra seg all saftigeten og skrumper inn.
det er veldig godt å tilsette f. eks i beger økologisk Rørosrømme etter blåskjellene, så den deilige blåskjellkraften blandes med rømmen til en herlig blåskjellsuppe. server i suppetallerkener og dypp brødet.
Tilsett gjerne finsnittet purre/vårløk og frisk timian, eller bytt ut rømmen med 1 boks tomater.
om det er noen blåskjell som absolutt ikke åpner seg skal de kastes.
Kosemat for en vinterkveld.
velbekomme
Tor
Foto:  Mediebank, Mediebank – BrandMaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *