Nå er blåskjellene fullest av mat og på sitt beste. vi får nå inn store, fantastisk matfulle og nydelige blåskjell. Blåskjell er vel det rimeligste av havets delikatesser, og lett å tilberede og om du skulle ha laget en litt for stor porsjon, frys de rensede skjellene i kraften og bruk de til saus/salat, som tilbehør til et fiskemåltid, ved en senere anledning.
Oppskrift til 4 pers
3 kg blåskjell, som du lar ligge i kummen og skylle seg en halv times tid, mens du romsterer noen ganger.
Skjellene er vasket fra pakkeriet så det skal ikke være nødvendig å skrubbe hvert eneste skjell.
kast de som er knust, men om noen åpner seg er det for at de ligger å puster. bank på skjellet og det lukker seg.
Fres litt hvitløk og løk i gryta.
Legg oppi blåskjellene og tilsett 1 glass hvitvin (eller eplesaft/øl eller sitronbåter) og salt og pepper. sett på lokket og dampes til de åpner seg og skjellmaten løsner fra skjellet. ca 12-15 minutter. om de ikke har løsnet fra skjellet trenger de 1-2 minutter lenger dampetid, men ikke la de stå for lenge da skjellmaten gir fra seg all saftigeten og skrumper inn.
det er veldig godt å tilsette f. eks i beger økologisk Rørosrømme etter blåskjellene, så den deilige blåskjellkraften blandes med rømmen til en herlig blåskjellsuppe. server i suppetallerkener og dypp brødet.
Tilsett gjerne finsnittet purre/vårløk og frisk timian, eller bytt ut rømmen med 1 boks tomater.
om det er noen blåskjell som absolutt ikke åpner seg skal de kastes.
Kosemat for en vinterkveld.
velbekomme
Tor
Foto: Mediebank, Mediebank – BrandMaker