Rakfiskfestivalen – Vinner av folkejuryen 2011

Norsk Rakfiskfestival er årets store «happening» i Valdres. Om lag 25.000 besøkende koste seg med rakfisk, akevitt og lefse.

På rakfiskfestivalen i Fagernes i helga ble Noraker gård igjen kåret til å ha den beste fisken. 13 seieren siden 1994, så de er også definitivt best i test.

Vi er Norakers største forhandler og har selvfølgelig fisken du bare må ha.
I tillegg har vi alt tilbehør, blandt annet økologisk Rørosrømme, Rørossmør, mandelpoteter, rødløk/purre, lefse og rødbeter. Alt selges hos oss.

Tor «Norgesmesteren» gir deg tipsene

Ring for bestilling 22 46 50 16 eller
kom innom butikken i dag
Et enkelt tips

Rakfisk på lun, saltbakt nypotet

Du trenger

  • Små norske poteter med skall(eventuelt små mandel eller amadine)
  • Grovt havsalt
  • Rømme
  • Noraker Rakfisk fillet
  • Gressløk

Kok opp vann med 150 gram salt per liter vann, og kok potetene til de er møre. Avkjøl litt. Pisk opp rømmen til den er stiv, og skjær opp rakfisken i lange, delikate biter. Potetene snittes på langs og fylles med stivpisket rømme, ha rakfiskbiten over og pynt med gressløk

Litt om Rakfisk
Ingen matretter er vel i den grad blitt beundret, elsket, hatet og foraktet, som den norskerakfisk. Den norske rakfisken er av høy byrd, den tilhører verdens fineste fiskefamilie; familien Salmo. Som adelen har sitt blå blod, så har også rakfisken sin dyprøde farge, når den er på sitt fineste.

Å legge ned god rakfisk, er en kunst som har gått i arv i utallige generasjoner. Renslighet, saltgehalt og lagring er helt bestemmende for det gode resultatet, lagringstemperatur og lagringssted likedan.

Når den første rakfisken tas opp om høsten, er dette hos rakfiskelskerne en rituell handling verdig en yppersteprest.

Skal nytes som god vin
Rakfisk er ikke råtten fisk som mange tror. En god rakfisk skal ha en ren aromasmak, og en god ettersmak som fremtrer etter et par minutter, og fisken må ha en til to timer i romtemperatur før den spises. Den skal smakes temperert, akkurat som rødvin… og det er slett ikke til å unngå at rakfisken, delikat som den er, gir inspirasjon til skaperkraften i mennesket – for ikke å snakke om tilbehøret: Nypoteter, rå løk, meierismør, rømme, lefse, flatbrød, ’rakfiskøl’ og ’Rakfiskakevitt’.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *